17/03/2017

Inauguration of the new F4 multi-storey car park at EuroAirport: public opening on 28 March 2017

On Friday, 17 March 2017, at an official ceremony in the presence of representatives from the Gagnepark, DeA Architects, Eiffage, Clemessy and Egis consortium and airport teams who worked on the project, EuroAirport’s management inaugurated its new F4 multi-storey car park 300 metres away from the airport on the French side. The new F4 car park will be opened to the public on Tuesday, 28 March 2017.

The inauguration ceremony marks the completion of construction work that began mid-January 2016 and represents an investment totalling 24 million euro. The new car park offers passengers the convenience of short-distance access to the nearby airport building and more than 2,700 sheltered parking spaces in a well-lit 6-storey building equipped with a parking guidance system.

The new F4 car park meets two objectives: growing passenger volumes and future works related to the new rail link, which will reduce the capacity of the existing car parks.

Once it goes into service the F4 car park will be EuroAirport's main parking facility on the French side. Its prices are comparable with those at the F5 car park, with an average additional charge of 10 euro from one week (8 days) reflecting the quality of service offered.

Alterations to other car parks on the French side


Once the new F4 multi-storey car park is opened, EuroAirport will go ahead with the following changes:

-    Access to departures and arrivals will be closed for passengers and visitors to avoid congestion in front of the airport building for safety and security reasons.

-    Car park F2 will become an express car park with 300 parking spaces. Parking will be limited to a maximum of 4 hours; the first 20 minutes will be free for dropping off (Kiss & Fly) and picking up.

Call for tenders and F4 car park features

Following a call for tenders, EuroAirport management commissioned the Gagnepark/DeA Architects/Eiffage/Clemessy/Egis consortium to design and build the new F4 multi-storey car park and renovate the existing F5 outdoor car park. The project presented by the Gagnepark consortium was selected on account of its functionality and access. Other factors included the architectural, urban and landscape integration, ease of maintenance and the quality and sustainability of the materials used.

Harmonious façades are the hallmark of the new F4 car park, reflecting light both during the day and at night which reduces visually the mass of the building. Special features include ease of access from the courtyard, public spaces, pathways and original greenery. A network of galvanised steel grids will support climbing plants on the courtyard, interior parking ramps and the adjacent F5 car park and serve as landscaped signage. The areas around the building will be screened by greenery including tall trees.

The new car park also takes account of environmental, bioconstruction and green management requirements. Rainwater management, for instance, will exclude disposal via the city waste water system thanks to new infiltration basins and the renovation of existing ones. Furthermore, the building site backfill was re-used after screening and the steel used for construction was composed of raw materials from the recycling sector.